Skip to content

Als jouw kind te maken heeft met rouw of verlies, dan is extra zorg en hulp nodig. Bijvoorbeeld als je kind te maken krijgt met een ernstige ziekte (van een dierbare), een overlijden, pesten, of als jullie als ouders besluiten uit elkaar te gaan.

Wanneer is extra hulp nodig?

Rouwen is een proces dat bij iedereen anders verloopt. Zo rouwt ook elk kind op zijn eigen manier. Vaak zie je dat kinderen, jongeren én volwassenen hun verdriet ‘negeren’. Sommigen rouwen pas enkele weken of maanden na het werkelijke verlies. Of vluchten naar situaties die ze afleiden van de pijn.

Wanneer een rouwproces erg lang duurt, moeizaam gaat, dreigt vast te lopen, of wanneer jij als ouder behoefte hebt aan extra begeleiding of ondersteuning, dan is het tijd om hulp in te schakelen. Kinderen kunnen (of willen) dit vaak niet zelf aangeven. Daarom is het als ouder belangrijk dat je goed let op mogelijke signalen.

Signalen waar je op kan letten:

jouw kind uit gevoelens als: woede, verdriet, schuldgevoel of angst
problemen met concentratie, school of slapen, bedplassen, stemmingswisselingen en depressieve klachten
gedragsproblemen zoals angst, driftbuien en ongehoorzaamheid
diverse lichamelijke klachten zonder duidelijke oorzaak
jouw kind uit zich helemaal niet meer, klapt dicht of lijkt onbereikbaar.

Begeleiding en ondersteuning

Begeleiding en ondersteuning bij verdriet en rouw is ontzettend belangrijk. Voor volwassenen, én voor kinderen. Praktijk Zilveren Maan begeleidt kinderen individueel. Lees meer over onze werkwijze.

Rouwbegeleiding in groepsverband, bijvoorbeeld via school, is ook mogelijk en soms zelfs kosteloos. Lees meer op de website van Stichting Zilveren Maan.

Wil je meer weten?

Heb je een vraag of wil je meer weten?
Neem dan contact op via het contactformulier.

Back To Top